Mørket er en del af livet i Danmark og i Norden, og hvis vi bare sørger for at være synlige i mørket, så er der ingen grund til at stille cyklerne i skuret her i den mørke tid.
Vi har talt med Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, om vigtigheden af at bruge refleks, og har også samlet et par andre gode råd til at holde cykleriet ved lige – også i mørket.
5 gode råd cykling om vinteren
- Reflekser, reflekser, reflekser
Reflekser på tøjet og cyklen øger synligheden og sikkerheden markant. Ifølge Børneulykkesfonden, som henviser til Trygg Trafik Norge, kan reflekser reducere risikoen for at blive overset i trafikken med 85 %, fordi jo før du bliver set, jo længere tid har bilisten til at sætte farten ned eller stoppe.
Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden siger om brug af refleks: ”Vi ved, at reflekserne gør en forskel for trafiksikkerheden. Bløde trafikanter med reflekser bliver synlige for bilister på en afstand helt op til 140 meter, hvilket giver bilister 8 sekunder mere til at reagere ift. trafikanter uden reflekser, som først bliver synlige på en afstand af 25-30 meter”.
Det betyder faktisk at bilisten går fra at have 2 sekunder til at reagere, til at have 10 sekunder til at reagere.
Hvis I cykler mest igennem byer, tænker du måske at reflekserne ikke er nødvendige. Der er jo masser af gadelys. Men det er faktisk forkert, for det er langt fra sikkert at billisten ser dig, selvom du har set den. Lys fra andre biler, butiksvinduer og andet lys konkurrerer om opmærksomheden og gør det svært for billisten at se.
- Gør cyklen vinterklar
Find cyklerne frem og tjek dem efter. Trænger dækkene til at blive pumpet og kæden strammet? En cykeltur om vinteren kan byde på blæst og regn – og så er det altså sjovest når man ikke også skal okse afsted på halvflade dæk.
- På med lygterne
Find cykellygterne frem igen og tjek at de stadig virker. Test dem gerne på vejen derhjemme. Lyser de nok op? Er de synlige når gymnastiktasken er på bagagebæreren? Og sidder de godt nok fast? Er det lygter der skal tages af og på – og kan dit barn selv gøre det? Vis dit barn hvordan man tænder og slukker lygten – og tag også en snak om vigtigheden af at huske at slukke lygterne (så man ikke kommer ud til en lygte der ikke virker).
Husk at skifte batterierne eller sørg for at få dem ladet helt op inden I skal ud på de mørke veje.
- Husk hjelmen
Ja, det gælder jo ikke kun i mørket – men altid. Husk jævnligt at tjekke hjelmen for revner. Hvis der er revner skal du skifte hjelmen ud, for så er den ikke sikker længere. Tjek også at hjelmen passer dit barns hoved og sidder rigtigt. Overvej at sætte refleksklistermærker på for ekstra synlighed. Hvis hjelmen har en indbygget lygte i, så tjek at den virker (skift evt. batterierne) og hvis dit barn hvordan man tænder og slukker lygten.
- Vær en god rollemodel i mørket
Danske forældre er heldigvis meget opmærksomme på deres børns sikkerhed. Men når det kommer til deres egen sikkerhed, kniber det nogle gange. For eksempel ender cykelhjelmen nogle gange på cykelstolen eller i cykelkurven i stedet for på hovedet.
Det samme gælder synlighed. Det er lige så vigtigt at du som voksen er synlig i trafikken – også selv om du har cyklet i 30 år og er MEGAGOD til at se dig for.
”Jeg er glad for, at langt størstedelen af danske børn har reflekser på i trafikken, men det er vigtigt, at forældrene er gode rollemodeller for deres børn og også selv husker reflekserne. De er ikke mindre vigtige, bare fordi du er blevet voksen”, fortæller Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden.
Så vær en god rollemodel for dine (og andres) børn og husk at tage hjelm, cykellygter og reflekser på både når du cykler med børnene og alene.